M/S Mariella

Mariella är ett finskt kryssningsfärja som ägs av Viking Line. Mariella är byggt år 1985. Hennes syster är M/S Princess Anastasia (Tidigare M/S Olympia och M/S Pride of Bilbao). Mariella går mellan Stockholm, Mariehamn och Helsningfors med Finsk flagga. Hon var världens största bil och passagerarfartyg tills Olympia tog över. Mariella blev känd efter sin resturang som har riktigt Tiffanyglas mitt i resturangen. Man kallar därför resturangen Tiffany. Mariella var i närheten av Estonia natten den 28 September 1994. Strax därpå kom Silja Europa efter det kom Silja Symphony, Isabella och Finnjet. Men inget av fartygen hann till Estonia i tid. Hon ankom i Stockholm kl. 23.55. Den 19 september 2009 vid midnatt fick Mariella blackout ca 23 sjömil (42,5 kilometer) sydöst om Utö i finska skärgården i närheten av den plats där Estonia sjönk. Vinden var vid strömavbrottet 6 m/s och Mariella drev cirka en timme fritt okontrollerad innan man fick tillbaka huvudströmmen. Eftersom fartyg är utrustade med separat elförsörjning fungerade all teknisk utrustning normalt. Vid tillfället fanns 1021 passagerare och 163 besättningsmän ombord.


S/S Andrea Doria

Andrea Doria sjönk år 26 Juli 1956 vid Nantucket, Massachusetts, USA, efter en kollison med det Svenska fartyget S/S Stockholm. 51 passagerare på Andrea och 5 passagerare på Stockholm omkom. Innan kollison ändrade Stockholm kurs mot Andrea Doria. De krockade mitt i öppna havet. Stockholms för var ihop tryckt vilket gjorde att hon flöt bättre. Om Titanic bara hade kört rakt fram mot isberget och inte svängt skulle Titanic klarat sig och inte sjunka. Det var dimma och därför var det svårt att se. Andrea Doria svängde men Stockholm träffade Andrea Doria på Andreas styrbord. Andrea hade 20 graders lutning åt styrbord. Stockholm träffade många passagerare som dog. Stockholms för passerade Linda Morgans hytt. Hon föll ombord på Stockholm och överlevde katastrofen.
Andrea var byggd 1953.



Titanics vrak

Vraket ligger 4000 m ner i det djupaste Atlanten. De kommer inte bärga henne men därimot hennes skrov har de bärgat. År 1985 hittade ett par forskare vraket och de skrek av glädje när de äntligen lyckades hitta Titanic. Man har funnit lampor, skor, kroppar, smycken, pengar m.m. De har också hittat Titanics skorstenar och visslor. De har bärgat visslorna och har testat de. Men de drog inte så hårt eftersom de är så gammla att de kan gå sönder. Tusentals människor samlades för att höra Titanics röst.

S/S Normandie

Normandie ägdes av det Franska regeriet Compagnie Générale Transatlantique. Normandie brann år 1942 och blev skrotad efter det. Under 5 år var hon det största fartyget i världen. Hon var mer än 20.000 ton större än RMS Majestic. Normandie vann "Blå Bandet" fem gånger. Tyvärr blev hennes slut ett av de snöpligaste och mest tragiska för ett så oerhört vackert och berömt fartyg. Hon byggdes av Chantiers et Ateliers de St Nazaire och hon sjösattes år 1932. Normandies karriär som ett passagerarfartyg upphörde i och med utbrottet av andra världskriget. Hon anlände efter resa nummer 139 över Atlanten till New York den 28 augusti 1939. Branden blev explosionsartad och trots att allt gjordes för att släcka så lyckades brandmännen inte. Hade ödet velat annorlunda kunde Normandie blivit räddad.

RSS 2.0